SALAM

Friday, June 24, 2011

Ana sayang antunna

Bismillahirahmanirahim..

Alhamdulillah wa syukurillah..setelah sekian lama aku menyepi..Hari ini hatiku tergerak menukilkan beberapa kalimah.Moga ia makin merapatkan ukhwah dan bisa menyimpulkan fikrah kita semua..insyaAllah..

Harta dakwah seperti kenderaan dakwah(moto + kete), barangan program ..amat bernilai bagi kita. Dengan nya aktiviti kita menjadi lancar..

Cuti ni banyak juga kes kemalangan yang melibatkan akhwat yang ku ketahui..tapi ia menyedarkan aku bahawa, tanpa harta dakwah ni (baca: kenderaan), banyak aktiviti tergendala. Sebelum ni, aku amek remeh sbb biasalah..harta akhwat pun harta aku juga..tapi setelah mengalami beberapa kali kemalangan(3x kot sepanjang 2010), aku mula sedar..nyawa ni ..bila2 masa je Allah boleh nak amek. Kes yang paling x boleh lupa , kemalangan masa raya  la..tapi Allah bagi lagi aku peluang beramal..(nak tau lebih lanjut..klik sini)

Seringkali juga aku rasa malu menjadi penumpang tetapi buat setakat ni kena usaha gigih lagi untuk pass dapatkan lesen!!

satu lagi harta dakwah yang paling berharga ialah Al-Ukhti!

Ye..antunna la aset dakwah yang paling berharga..tanpa adanya akhwat..mana mungkin jentera tarbiyyah ni dapat digerakkan, mana mungkin medan2 di UUM ni dapat disirami dengan tali ukhwahfillah, mana mungkin kita dapat saling memahami..dan xmungkin kita dapat bergerak seiringan.

Oleh itu, untuk peringatan ana terutamanya..berhati2lah bila memandu..jangan sampai kita mengorbankan nyawa kita mahupun akhwat kerana kecuaian kita (assifah ukht GMS krn membuat anti trauma nek moto)...
-kalo dah ngantuk berhenti rehat ye! (kalo saya yg ngantuk, kejutkan..hehe)
-kalo xpun cari la org len ganti memandu 
-kalo xde lesen lagi.. yuk pakat ramai2 amek lesen!!


kerana setiap dari antunna adalah asset dakwah yang bernilai dan antunna amat diperlukan dimedan yang antunna gerakkan..walaupun hanya mengedar flyers sahaja!!
Tetap ianya bernilai disisi Allah..

Dan katakanlah, "Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu."  (At-taubah:105)

Moga makin ramai akhwat terbooster untuk merasakan pentingnya ada lesen memandu dan yang paling penting jadilah pemandu yang sayangkan nyawa!!


Nukilan: AQ

No comments:

Post a Comment